Knäuppdragningar

Utförande

1. I den här övningen ska du arbeta med knäuppdragningar, nästintill så snabbt som du kan.

2. Du ska ha bra träningsskor eller vara barfota.

3. Stå på ett plant underlag fritt från föremål.

4. Gör nu höga knäuppdragningar där du arbetar med armarna och lyfter knäna något ovanför bäckenets höjd. Du ska med andra ord ”springa” på stället.

5. Arbeta nästintill så snabbt du kan under 20 sek. Intensiteten ska vara så kraftig att du har svårt att föra ett vanligt samtal direkt efter.

Tänk på:

• Det är mycket viktigt att du har bålen spänd när du "springer på stället".

• Om du vill känna dig varm i kroppen innan du börjar så spring sakta på stället i ca 1 minut som uppvärming.

• Eftersom du arbetar så på gränsen till din maxkapacitet så är det viktigt att du har bra skor eller är barfota, underlaget ska också vara fritt från föremål som du annars kan trampa på.

Övingens syfte

Övningens huvudsakliga syfte är att, med snabba explosiva rörelser, aktivera bålens reflexsystem. Detta är reflexer som automatiskt aktiverar din bål och därmed skyddar din rygg. Man kan säga att det är din "inre korsett" som kopplas in.

En annan mycket viktigt effekt av fysisk aktivitet som gränsar till maximal utmattning är att smärtsinnets känslighet dämpas kraftigt. Effekten blir med andra ord som att ta smärtlindrande medicin som tex alvedon. Är det just smärtlindringen man är ute efter så är det en bra idé att komplettera/ersätta övningen med tex spinning som är lindrigare för ryggen.

Förutom detta så ger övningen en markant förbättrad kapacitet i hjärt- och kärlsystemet på kort tid samtidigt som effekterna av negativ stress/lättare depressioner motverkas.

Om du får ont

• Övningen ska normalt sett inte göra ont. Om du ändå känner smärta så ska du kontakta oss för personlig hjälp via knappen nedan.

Har du frågor?

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss via knappen nedan. Vi hjälper dig så snart som möjligt.

STÄLL EN FRÅGA